Układamy wiosenny jadłospis: potrawy i dania na odchudzanie

Układamy wiosenny jadłospis: potrawy i dania na odchudzanie
Rate this post

dieta-paleo

Czy Wy też tak macie, że wraz z nadejściem wiosny zwiększacie intensywność działań odchudzających? W taki sposób postępuje właściwie większość osób, co jest wynikiem tego, iż przede wszystkim po zimie przybywa nad nadmiarowych kilogramów. By schudnąć, zwykle sięgamy po gotowe już diety, które w dłuższej perspektywie mogą być wyniszczające dla organizmu. Weźmy na przykład taką dietę białkową – niby daje świetne efekty, ale stosowana dość długo może siać spustoszenie w ustroju, prowadząc do uszkodzenia nerek czy nawet wątroby.

Własny jadłospis na odchudzanie? To może się udać

Dlatego po kilku nieudanych próbach odchudzania gotowymi dietami, przestałam być ich zwolenniczką. Zdecydowałam się stworzyć swój własny jadłospis na odchudzanie, który za nic nie kojarzy się z burczeniem w brzuchu i ciągłym uczuciem głodu. Tworząc własny plan, szybko przekonałam się, że dania na odchudzanie faktycznie mogą smakować. No bo jak tu nie lubić kurczaka ostro przyprawionego z dodatkiem brązowego ryżu?

Smaczne dania na odchudzanie – jadłospis na 3 dni

Żeby udowodnić Wam, że potrawy na odchudzanie wcale nie muszą być niesmaczne i w niewielkich porcjach, prezentuję tygodniowy jadłopis. Szybko przekonacie się, że odchudzanie może być smakowite, zdrowe i … skuteczne.

Dzień 1.

Śniadanie: Kanapka we włoskim stylu

  • 2 kromki ciemnego pieczywa lub jedna bułka razowa,
  • 2 plasterki wędliny z kurczaka,
  • pomidor,
  • 2 plastry sera mozzarella,
  • kilka listków sałaty,

Do tego czarna kawa (z odrobiną cukru do smaku i ewentualnie odtłuszczonym mlekiem).

II śniadanie: jogurt naturalny z kawałkami świeżych owoców

Obiad: Kurczak z warzywami z grilla

  • pojedynczy filet z kurczaka,
  • mieszanka warzyw (może być mrożonka – wówczas ½ porcji),
  • pomidor,
  • sałatka (ogórek, sałata zielona, jogurt naturalny)

Przygotowanie: Posyp filet z kurczaka, a następnie grilluj na patelni. Dodaj warzywa.
Ze składników przygotuj sałatkę.

Kolacja: Razowy tost z kiełkami

  • 2 kromki chleba razowego żytniego,
  • 1 plasterek sera żółtego,
  • kiełki sojowe.

Wypij herbatę czarną lub wodę mineralną.

Dzień 2.

Śniadanie: Muesli z jogurtem naturalnym

  • 2 łyżki muesli (ale nie typu crunchy),
  • Kubeczek jogurtu naturalnego.

Do tego możesz wypić kawę albo zieloną herbatę.

II śniadanie: Kanapka z serem i ziołami

  • 1 kromka chleba żytniego razowego,
  • 1 plaster sera białego,
  • 1 pomidor,
  • przyprawy do smaku: pieprz, sól, bazylia.

Obiad: Wykwintne naleśniki

Ciasto przygotuj z: mąki żytniej razowej, 1 jajka, 100 ml mleka.

Nadzienie przygotuj z: chudego twarogu, rzodkiewki, szczypiorku oraz przypraw do smaku.

Wypij kawę lub zieloną herbatę.

Kolacja: Sałatka z rukoli

  • 1/3 opakowania sałaty rukola,
  • 2 plastry sera mozzarella,
  • ½ ogórka zielonego,
  • oliwa z oliwek,
  • przyprawy do smaku.

Wymieszaj wszystkie składniki. Podawaj z 2 kromkami chleba razowego żytniego.

Wypij herbatę czarną bez cukru.

Dzień 3.

Śniadanie: Serek wiejski z otrębami

  • 1 opakowanie serka wiejskiego,
  • 2 łyżki otrębów (najlepiej żytnich),
  • przyprawy do smaku: cynamon (albo gotowa mieszanka przypraw korzennych), imbir

II śniadanie: Ulubiony owoc

  • tym razem pełna dowolność, jeśli chodzi o menu

Obiad: Kurczak w otoczce warzyw

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka,
  • ½ opakowania mrożonych warzyw typu „na patelnię”,
  • ½ opakowania mrożonego szpinaku,
  • czosnek i inne przyprawy,
  • oliwa z oliwek.

Szpinak należy rozmrozić na patelni, dodając potem czosnek. Na drugiej patelni należy usmażyć pokrojonego w kostkę kurczaka, a następnie podsmażyć warzywa i dusić całość 15-20 minut. Następnie należy połączyć wszystkie składniki.

Kolacja: Kefir z przyprawami korzennymi

  • 1 małe opakowanie kefiru,
  • przyprawy do smaku: cynamon, imbir.

Potrawy na odchudzanie – co jeść, żeby schudnąć?

Tak naprawdę nie należy dość drastycznie zmniejszać kaloryczności posiłków. Tak naprawdę wystarczy, by potrawy na odchudzanie zawierały łącznie np. 200 kcal mniej, z czasem zwiększając te ograniczenia. Wychodząc z diety należy działać zupełnie odwrotnie – powoli zwiększać kaloryczność posiłków.

Ważne jest jednak, by mimo wszystko unikać tłustych i niezdrowych przekąsek, jak również nadmiaru słodkości.

Postępując zgodnie z powyższymi wskazówkami, właściwie nikt nie powinien mieć trudności z redukcją masy ciała. Oczywiście będzie to proces nieco dłuższy, ale z pewnością gwarantujący efekty. Wtedy też nie trzeba będzie rezygnować ze smacznych i sycących dań.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

four + one =