Jak smakują owoce z krzewu goji?

Jak smakują owoce z krzewu goji?
4.5 (89.23%) 13 votes

Jagody Goji

Jagody goji to niewielkie czerwone owoce, charakteryzujące się wyjątkowymi walorami zdrowotnymi. Z tego powodu zyskuje w Polsce coraz większą popularność, jako składnik różnych preparatów czy diety. Dodatkowa zaleta jest możliwość uprawiania rośliny o nazwie kolcowój chiński, z której pochodzą owoce goji, również w naszym klimacie. Podobnie, jak przed laty aronia rozpowszechniona właśnie z uwagi na zalety zdrowotne, tak dziś podobne miejsce zajmuje ten niewielki krzew.

Cenne wartości zdrowotne goi

Owoce kolcowoju chińskiego znane były i stosowane w okolicach Himalajów, a następnie w Ameryce Północnej przed około 2 tysiącami lat.

Wśród zawartych w nich substancji i innych cennych składników można wyróżnić aż 18 różnych aminokwasów niezbędnych do budowy organicznych białek, witaminy z grupy B, C, beta-karoten, polisacharydy, antyoksydanty, kilkanaście różnych minerałów, oraz inne cenne związki. Wiele z nich ma poważny wpływ na funkcjonowanie organów, a często bywają niezbędne dla organizmu.

Wśród wyróżnianych działań pozytywnych wymienia się:

  • wzmocnienie układu odpornościowego,
  • lepszą pracę narządu wzroku,
  • opóźnianie procesów starzenia,
  • utrzymywanie poziomu dobrego cholesterolu,
  • wspomaganie procesu odchudzania,
  • suplementację mineralno-witaminową,
  • regulowanie ciśnienia krwi,
  • wspomaganie pracy nerek i wątroby,
  • regulacja pracy układu trawiennego,
  • działanie antynowotworowe i antyalergiczne.

Dzięki zawartości zeaksantyny, spożywanie jagód goji przyczynia się też do regeneracji stawów i kości, odbudowując zniszczone komórki. Owoce wpływają na poprawę pamięci i likwidują uczucie zmęczenia.

Jak smakują jagody z krzewu goji?

Wiele osób, które doceniają ten cenny dar natury zastanawia się, jak jagody goja smakują i w jaki sposób je spożywać. Owoce do złudzenia przypominają znane Polakom rodzynki, chociaż nie są brązowawe, lecz czerwone. Podobnie też jak rodzynki, te wysuszone jagody mają pomarszczoną skórkę i lekko suchawą konsystencję.

Niektóre tracą wilgoć w dużym stopniu i dzięki temu stają się twardawe. W postaci na surowo mają smak kwaskowy, cierpki w dużym stopniu zbliżony do rodzynek. Są też od nich nieco bardziej słodkie. Takie wrażenia i takie skojarzenia miały osoby poddane testowi na określenie smaku, którym te popularne owoce nasunęły się w pierwszej kolejności po spożyciu jagód goi. Dzięki temu doskonale komponują się z różnymi sałatkami owocowymi, mesli, jogurtami, a nawet, jako dodatek do mleka.

Inną formą spożywania jagód jest ich gotowanie lub dodawanie do potraw gotowanych, jednak warto pamiętać, że podczas obróbki termicznej tracą one część cennych składników. W postaci gotowanej sprawdzają się, jako składnik potraw ryżowo-warzywnych, kompotów i niektórych zup.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

forty two − = 35