Fast food’y powodują alergie!

Fast food’y powodują alergie!
Rate this post

W sumie to nic odkrywczego. Po fast-foodach od dawna można spodziewać się wszystkiego, co najgorsze. Ale trafiłam właśnie na badanie, z którego wynika, że jedzenie produktów typu fast food trzy razy w tygodniu może prowadzić do astmy i egzemy u dzieci – przekonują naukowcy, którzy przyglądali się chorobom i wzorcom żywieniowym. Postanowiłam podzielić się tą wiadomością!

 

fastfoodDane zebrane od ponad 500,000 dzieci w ponad 50. krajach prowadzą do konkluzji, że uboga dieta może być odpowiedzialna za rosnący poziom chorób związanych z alergią.

Regularne spożywanie „śmieciowego jedzenia”, takiego jak frytki, zapiekanki i inne wysokokaloryczne, tanie i szybko przygotowane potrawy, grozi ciężką astmą, egzemą i swędzącymi, łzawiącymi oczami.

Spożywanie dużej ilości owoców działa natomiast ochronnie, donosi czasopismo medyczne Thorax.

Ale o co chodzi?

Produkty typu fast food zawierają często wysoki poziom nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans, które atakują odporność, podczas gdy owoce są bogate w antyoksydanty i inne korzystne dla zdrowia związki, twierdzą badacze.

W przeprowadzonym badaniu, nastolatki, które jadły trzy lub więcej razy w tygodniu produkty fast food, zwiększały u siebie ryzyko zachorowania na ciężką astmę o 39%. U sześcio- i siedmio-latków ryzyko rosło o 27%.

Jedzenie trzech lub więcej porcji owoców tygodniowo obniża ryzyko zachorowania na ciężką astmę, egzemę i zapalenie spojówek o 11-14%.

Autorzy badania, prof. Innes Asher z Uniwersytetu z Auckland i prof. Hywel Williams z Uniwersytetu z Nottingham twierdzą, że jeżeli związek pomiędzy jedzeniem typu fast food, a występowaniem astmy, zapalenia spojówek czy egzemy jest przyczynowy, to odkrycie ma znaczenie w związku z zwiększającą się konsumpcją fast foodów na świecie.

Na ogół ludzie chorujący na astmę nie muszą przestrzegać specjalnej diety. W niektórych przypadkach pewne produkty, takie jak mleko, jaja, ryby, owoce morza, produkty drożdżowe, orzechy i niektóre barwniki i konserwanty, mogą prowadzić do pogłębienia się objawów.

Badania sugerują, że dieta człowieka może przyczyniać się do rozwoju astmy i że zdrowe odżywianie się może mieć dobroczynne efekty.

Witaminy i antyoksydanty obecne w świeżych owocach i warzywach mają korzystny wpływ, dlatego chorzy na astmę powinni jeść zdrowo, mieć prawidłowo skomponowaną dietę, składającą się z pięciu porcji owoców lub warzyw dziennie, ryb częściej niż dwa razy w tygodniu i nasion roślin strączkowych więcej niż raz w tygodniu.

I to wszystko. Uwrażliwiam Was jedynie na soki – sok z kartonu nie jest porcją świeżych warzyw i owoców. Nie tędy droga!

Anita Jurkin

pozdrawiam :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ eighty two = 92