Dieta cholesterolowa – czy warto ją stosować?

Dieta cholesterolowa – czy warto ją stosować?
Rate this post

Czym jest dieta cholesterolowa? Prawidłowo powinno się ją nazwać anty-cholesterolową, ponieważ jej celem jest ustabilizowanie (redukcja) poziomu złego cholesterolu, który jak twierdzą wszystkie autorytety wokół ma bardzo zdradliwy wpływ na nasze organizmy.

Cholesterol jako taki nie jest tak naprawdę ani dobry ani zły, jest czymś, z czym musimy żyć i bez niego, tak jak bez wszystkich innych związków i substancji powstających w naszych organizmach w trakcie normalnego funkcjonowania, zapewne nie moglibyśmy żyć, a na pewno nasze codzienne życie wyglądałoby nieco inaczej.

dieta cholesterolowaCholesterol, tak jak wszystko inne, nie jest problemem wtedy, gdy organizm znajduje się w stanie pełnej biologicznej równowagi, jednak nasz współczesny tryb życia i nasza dieta sprawiają, że w organizmie pojawia się dużo złego cholesterolu, a niedobór cholesterolu dobrego – i to jest bardzo poważnym, cywilizacyjnym i ogólnoświatowym problemem.

Tak więc dieta cholesterolowa jest dietą, która teoretycznie ułatwia regulację gospodarki cholesterolem. Czy jednak aby na pewno jest zdrowa?

Specyfika diety cholesterolowej

Na tej diecie należy wyeliminować wszystkie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, a spożywać jedynie te, które pochodzą z roślin.

Gdyby były to oleje – zgoda, jednak zalecenia dietetyczne w diecie cholesterolowej idą nieco dalej – mówi się o zastąpieniu tłuszczy w postaci stałej (np. masło, sery itp.) margaryną, a margaryna wcale nie jest tak zdrowa. Oprócz tego w diecie tej zaleca się dużą redukcję ilości spożywanego mięsa, mleka, śmietany i żółtek jaj. Ważnym zaleceniem jest też spożywanie dużej ilości warzyw i owoców (w przypadku tych drugich zalecenie jest nieco kontrowersyjne). Ostatnie zalecenie wydaje się być najbardziej racjonalne i dość konwencjonalne: mówi o tym, by jeść mniej ale za to częściej.

Wady i zalety diety

Jej zaletą jest niewątpliwie to, że wprowadza pewne zróżnicowanie pokarmów, ale całkowita eliminacja żółtek jaj czy nabiału, o mięsie nie wspominając, nie ma nic wspólnego z dietetyczną równowagą.

Tak naprawdę kluczem do prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów jest zjadanie wszystkiego, co normalnie zjadamy (z wyłączeniem szkodliwych wyrobów gotowych np. typu fast-food), ale w rozsądnych proporcjach, zgodnie z zapotrzebowaniem naszych organizmów. Jeśli do tego dużo się ruszamy (ruch to zdrowie, a stwierdzenie to wcale nie jest truizmem!) możemy pozwolić sobie i na tłuszcze zwierzęce (które regulują gospodarkę hormonalną) i na zdrowe oliwy (byleby ich nie smażyć) i na jajka i generalnie na wszystko. Problemem nie jest więc to co zjadamy, ale w jakich proporcjach, jak dobrze dobieramy pokarmy do własnych potrzeb i co poza dietą robimy dla własnego zdrowia.

Generalnie dieta cholesterolowa nie jest dietą niezdrową, a już z margarynami należy naprawdę uważać, poza tym całkowita eliminacja nasyconych kwasów tłuszczowych też nie jest wskazana.

Anita Jurkin

pozdrawiam :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

fifty three − forty four =