Chudnij zdrowo jedząc kolorowo!

Chudnij zdrowo jedząc kolorowo!
Rate this post

Jak odżywiać się zdrowo nie przejmując się liczeniem kalorii, skrupulatnym wyliczaniem wartości odżywczych pokarmów i stałym porównywaniem ich z naszym dziennym zapotrzebowaniem pod kątem ewentualnych nadmiarów lub niedoborów?
Zdaniem części dietetyków sprawa jest banalnie prosta – trzeba postawić na różnorodność.
Im bardziej urozmaicone jest nasze jedzenie tym mniejsze szanse, że przesadzimy w jedną lub drugą stronę tj. dostarczymy sobie zbyt dużo lub za mało jakichś składników odżywczych.

Makroskładniki

Komponując codzienne posiłki musimy jedynie zadbać o to, by dostarczyć organizmowi odpowiednich ilości makroskładników tj. białek, węglowodanów i tłuszczy z grupy nasyconych i nienasyconych, poza tym możemy pozwolić sobie na dowolność, również w ich doborze. Wiadomo, że podstawowym źródłem białek są mięsa i produkty pochodzenia zwierzęcego (jaja), podstawowymi źródłami węglowodanów powinny być warzywa (bardzo zdrowe) i pewna ilość owoców, jeśli chodzi o tłuszcze powinniśmy zjadać i roślinne (oleje – jak najmniej przetworzone) i zwierzęce (masło czy lekko tłuste mięsa).

Jeśli chodzi o białka i tłuszcze trudno mówić o komponowaniu kolorowej diety – tu mamy niewielkie pole do popisu, jednak w przypadku warzyw i owoców sprawa wygląda zupełnie inaczej – mamy do dyspozycji ogrom możliwości, z którymi możemy do woli eksperymentować.

kolorowa sałatka

Kolorowa dieta – kolorowe posiłki

Komponując zdrowy posiłek możesz oczywiście skupić się na tabelach odżywczych, pamiętaj jednak, że pomidor pomidorowi nie jest równy i podobnie wygląda sprawa innych warzyw i owoców. Dlatego postaw przede wszystkim na różnorodność. Im więcej kolorów znajdzie się na twoim talerzu tym większe prawdopodobieństwo, że dostarczysz sobie wszystkich składników odżywczych łącznie z niezbędnymi dawkami witamin i minerałów.

Przygotuj kolorową sałatkę, dodaj do tego trochę mięsa (zgodnie z zapotrzebowaniem) oliwę i pełnowartościowy, nietuczący posiłek masz gotowy, przy okazji pamiętając, że:

Kolor pomarańczowy

Warzywa i owoce w tym kolorze mają bardzo dużo beta – karotenu, który jest związkiem chroniącym oczy i poprawiającym wygląd oraz parametry naszej skóry (między innymi, bo beta-karoten wykazuje znacznie szersze spektrum działania). Tę substancję znajdziesz w dyni lub marchewce.

Róż i czerwień na talerzu

Czyli pomidory, grejpfruty i arbuzy zawierają bardzo duże ilości likopenu, który jest substancją wzmacniającą naszą odporność. Wykazuje też silne działanie przeciwzapalne i antymutagenne (zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu). Jest też przeciwutleniaczem, czyli spowalnia procesy starzenia.

Czerwień, fiolet, niebieskości

Kwas elagowy, który zawierają owoce i warzywa w tych kolorach jest bardzo silnym antyoksydantem. Znajdziemy go między innymi w śliwkach, borówkach, jagodach Acai czy czerwonej kapuście.

Warzywa i owoce w kolorze żółtym

Czyli na przykład wszystkie owoce cytrusowe są przede wszystkim bardzo bogate w związek o nazwie hesperydyna. Jest ona substancją, która pozytywnie wpływa na układ nerwowy, poprawia strukturę i pracę naczyń włosowatych, wpływa na poprawę jakości struktur kolagenowych (nic dziwnego, że cytrusy są powszechnie wykorzystywane w kosmetykach na rozstępy), poprawia też wygląd i stan włosów, paznokci i skóry.

Warzywa zielone

Czyli między innymi wszystkie warzywa kapustne są przede wszystkim doskonałymi regulatorami naszej gospodarki hormonalnej, co z kolei nie pozostaje bez wpływu na wszystkie funkcje naszych organizmów. Uznaje się je za składniki diety najlepiej poprawiające metabolizm, czy potencję.

Jak widać zdrowa dieta wcale nie musi być dietą skomplikowaną opartą o wielokrotne przeliczenia. Wystarczy jedynie zadbać o odpowiedni stopień zróżnicowania pokarmów, które zjadasz na co dzień!

Anita Jurkin

pozdrawiam :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 + seven =