Cała prawda o modnych dietach: proszkowych, kopenhaskiej, kapuścianej i strażników wagi

Cała prawda o modnych dietach: proszkowych, kopenhaskiej, kapuścianej i strażników wagi
Rate this post

W czasopismach oraz Internecie znaleźć można mnóstwo diet, które obiecują szybką utratę masy ciała. Ale czy faktycznie wszystkie euforyczne opinie, które się pojawiają są prawdziwe?

Prawda o diecie proszkowej

Diety proszkowe często określane są mianem „diet ostatniej szansy”. Takie diety powstały z myślą o osobach otyłych, na które nie działają już żadne inne diety odchudzające. Diety te mogą być również pomoce osobom, które muszą szybko schudnąć – na przykład przed zabiegiem chirurgicznym. Czasami po diety proszkowe sięgają osoby z niewielką nadwagą, które nie mają czasu na inne formy pozbycia się zbędnych kilogramów.

Diety proszkowe należą do diet bardzo niskokalorycznych, a to zmusza organizm do korzystania z własnych zapasów energii, która zgromadzona jest w postaci tkanki tłuszczowej. Działanie takich dieta opiera się przede wszystkim na tak zwanym deficycie energetycznym. Niedostateczna ilość energii, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania, powoduje powstawanie efektu ketozy, dzięki czemu nie odczuwamy głodu.

W dietach proszkowych proporcja białek do węglowodanów wynosi jeden do jednego. Dzięki temu podczas takiej kuracji odchudzającej organizm jest w stanie spalać rezerwy tłuszczu, nie osłabiając jednocześnie mięśni.

Dietę proszkową można stosować wyłącznie przez trzy tygodnie, jedząc nie więcej niż 500 kcal rozłożonych na kilka posiłków. Trzeba pamiętać, by wypijać nie mniej niż dwa litry napojów bezkalorycznych (najlepsza będzie woda mineralna). Podczas kuracji odchudzającej za pomocą diety proszkowej nie można uprawiać żadnego sportu ani spożywać alkoholu.

W pierwszym tygodniu stracimy około trzech kilogramów (głównie jest to ubytek wody). W drugim i trzecim tygodniu spalamy już własny tłuszcz. W ciągu każdego tygodnia stracimy do dwóch kilogramów. Następne tygodnie należy poświęcić na powrót do normalnego jedzenia, stopniowo zwiększając spożycie kalorii.

Diety proszkowe to doskonały sposób odchudzania dla osób z dużą nadwagą. Trzeba jednak pamiętać, by taka kuracja była przeprowadzona pod okiem dietetyka. Powinna być również połączona z nauką prawidłowych zasad żywienia.

Wśród diet proszkowych króluje Dieta Cambridge. Warunkiem jej zastosowania jest jednak dobry stan zdrowia, który poddaje się ocenie na podstawie wywiadu lekarskiego. Dietą proszkową odchudzali się między innymi: Maryla Rodowicz, Magda Strużyńska.

Prawda o diecie kopenhaskiej

Dieta kopenhaska określana jest częstą „trzynastką”, bowiem czas trwania kuracji to właśnie trzynaście dni. Dieta oparta jest na siedmiu powtarzających się jadłospisach, które pozwalają schudnąć od siedmiu do dwudziestu kilogramów. Kuracja ma również na zawsze przyspieszyć tempo przemiany materii. Taką dietę można stosować raz na dwa lata.

Wykroczenia w postaci wypicia kieliszka wina lub zjedzenia słodyczy skutkują przerwanie diety. Można do niej powrócić dopiero po dwóch latach.

Podstawowymi składnikami tej diety są: jajka, czerwone mięso, niektóre owoce oraz sałata. Dzień rozpoczyna się od kawy z kostką cukru. Jadłospis dostarcza nie więcej niż 500 kcal dziennie.

Dieta kopenhaska przyczynia się do powstania deficytu energetycznego. Daje więc efekt ketozy, co wywołuje szybki ubytek masy ciała.

Dieta kopenhaska to dieta niezwykle niskoenergetyczna, z czym wiąże się szybki ubytek masy ciała. Podczas jej stosowania wszystkie składniki pokarmowe dostarczane są w niewystarczających ilościach, co powoduje niedobory ich w organizmie. Dlatego też nie ma co liczyć na poprawę przemiany materii. Dietę tę można ewentualnie zastosować w początkach odchudzania, ponieważ pozwala na szybką utratę pierwszych kilogramów. Potem trzeba przejść na dobrze zbilansowaną kurację.

Dieta Strażników Wagi

Strażnicy Wagi to właściwie nie dieta, lecz program edukacyjno-dietetyczny. Uczestnik tego programu stosuje określoną przez specjalistę dietę i spotyka się z innymi osobami odchudzającymi się w ten sposób. Oprócz samej diety, spotkania takie mają zasadnicze znaczenie: chronią uczestników przez załamaniem się, uczą nowych nawyków żywieniowych.

Podstawę programu stanowi dieta niskotłuszczowa, w której zamiast kalorii liczy się punkty. Ilość punktów, które w ciągu dnia możemy spożyć uzależnione jest od naszej wagi, płci. Przy masie ciała mniejszej niż siedemdziesiąt kilogramów ilość dozwolonych punktów to 18. Każdego dnia można zaoszczędzić 4 punkty – w sumie 28. Można je wykorzystać na przyjęciu, w restauracji, ale tylko w tym samym tygodniu.

W ciągu dnia spożywa się pięć posiłków (łączna wartość nie przekracza 1700 kcal), komponowanych w dowolny sposób. Nie można jednak przekroczyć ustalonego limitu. Taka kuracja wywołuje deficyt energetyczny. W ciągu tygodnia można stracić do 1,5 kilograma.

W Diecie Strażników Wagi niezwykle cenna jest możliwość uczestniczenia w cotygodniowych spotkaniach. Taka kuracja może być stosowana przez całe życie, bez obaw o jakikolwiek uszczerbek na zdrowiu.

To nie wszystkie popularne diety. W kolejnych wpisach pojawią się następne, między innymi: dieta Montignaca, dieta zgodna z grupą krwi, dieta Atkinsa, dieta Kwaśniewskiego.

Anita Jurkin

pozdrawiam :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

nine + one =