Cała prawda o modnych dietach: dieta Atkinsa i Kwaśniewskiego
Pora na kolejne dwie dość popularne diety: dietę Kwaśniewskiego oraz dietę Atkinsa. Czy faktycznie są tak bezpieczne, jak głoszą jej twórcy? To się okaże za chwilę.
Prawda o diecie Kwaśniewskiego
Dieta Kwaśniewskiego zakłada możliwość spożywania w dowolnych ilościach produktów, które zawierają białka oraz tłuszcze. Dieta ta wyklucza natomiast całkowite spożywanie węglowodanów. Początkowo dieta taka była zalecana wyłącznie w leczeniu otyłości. W dzisiejszych czasach dieta taka przedstawiana jest jako dieta wspomagająca leczenie wszelkich chorób.
Filozofia diety stworzonej przez doktora Jana Kwaśniewskiego opiera się na Biblii. Zakłada ona, że grzech pierworodny był karą za nieprzestrzeganie zasad zdrowego odżywiania się. Jedzenie węglowodanów (czego symbolem jest jabłko podsunięte Ewie przez węża) sprawiło, że na ludzi spadły plagi w postaci chorób.
Dieta doktora Kwaśniewskiego jest dietą niskoenergetyczną – codziennie dostarczamy 1200 kcal. W codziennym jadłospisie dostarczamy około jednego grama białka oraz nie więcej niż siedemdziesiąt gramów tłuszczów zwierzęcych. Wśród zalecanych produktów, sprzyjających utracie zbędnych kilogramów wyróżnić można: boczek, jajka, masło, słonina. W ciągu dnia dopuszcza się spożycie trzech posiłków.
Dieta doktora Kwaśniewskiego powoduje efekt ketozy, która odpowiada za ubytek masy ciała. Ketoza wpływa również na pojawienie się stanów euforycznych, które uniemożliwiają człowiekowi stosującą dietę racjonalną ocenę sytuacji.
W Kanadzie można spotkać Inuitów, którzy rozwinęli sposób odżywiania się zbliżony do tego, który prezentuje doktor Kwaśniewski. Ci ludzie spożywają sporą ilość białka oraz tłuszczów, które w pochodzą z mięsa fok, wielorybów, niedźwiedzi. Stan zdrowia tej ludności jest nieco gorszy od stanu zdrowia Kanadyjczyków. Ponadto wśród tej ludności odnotowuje się dużą śmiertelność niemowląt. Ludność żyje kilkanaście lat krócej, a i nękają ich infekcje, choroby układu oddechowego, choroby serca, cukrzyca.
Dietetycy i specjaliści od żywienia stanowczo odradzają stosowanie diety doktora Kwaśniewskiego. Taki sposób odżywiania się przyczynia się do obciążenia nerek oraz wątroby. Ponadto takie menu zawiera zbyt małą ilość węglowodanów, błonnika, kwasów tłuszczowych nienasyconych, witamin i składników mineralnych.
Dieta Kwaśniewskiego może więc powodować poważne niedobory pokarmowe. Jednakże dieta jest wciąż popularna. Wynika to z jej skuteczności. W ciągu pierwszych dwóch tygodni faktycznie waga spada nawet do pięciu kilogramów, a podczas stosowania kuracji nie odczuwamy głodu. Jest to bowiem efekt ketozy oraz spożywania sporej ilości tłuszczu, który syci.
Prawda o diecie Atkinsa
Dieta Atkinsa uważana jest za jedną z najbardziej popularnych na całym świecie. Po raz pierwszy pojawiła się w latach siedemdziesiątych XX wieku. Została stworzona przez kardiologa doktora Roberta Atkinsa. Lekarz ten opracował ją z myślą o swoich pacjentach.
Mechanizm działania tej diety opiera się na deficycie energetycznym, a więc i efekcie ketozy, który powoduje między innymi brak łaknienia. Dieta Atkinsa należy do diet niskoenergetycznych i niskowęglowdanowych. Bogata jest natomiast w białka oraz tłuszcze. Takie proporcje składników powodują, że szybciej tracimy na wadze.
Podczas stosowania takiej kuracji, osoba, która się odchudza spożywa ryby, tłuste mięso, sery, śmietanę. Nie jest wskazane spożywanie owoców , pieczywa, makaronów oraz kasz. Nie trzeba liczyć kalorii.
Pierwsza faza odchudzająca trwa czternaście dni. Podczas jej trwania osoba odchudzająca się zjada do 20 gramów węglowodanów. W rezultacie – w ciągu dwóch tygodni można stracić nawet pięć kilogramów. Po upływie dwóch tygodni ilość węglowodanów, które można spożyć zwiększa się do 50 gramów dziennie. To przyczynia się do łagodnego spadku masy ciała – do około 1,5 kilograma. W trzeciej oraz czwartej fazie osoba stosująca tę dietę może spożyć taką ilość węglowodanów, która zapewni utrzymanie masy ciała na stałym poziomie.
Zdaniem dietetyków dieta Atkinsa jest dietą groźną dla zdrowia. Utrata niechcianych kilogramów jest bowiem wynikiem deficytu energetycznego, a nie spożywaniem białek oraz tłuszczu. Mimo tych wad, dieta Atkinsa skutecznie odchudza. Niestety ludzie pogorszają sytuację, modyfikując jadłospis według własnego uznania. To z kolei może doprowadzić do poważnego niedożywienia oraz zaburzeń na tle metabolicznym. Dlatego też lepiej jej nie stosować.