5 niezwykłych właściwości siemienia lnianego, które na pewno docenisz!

5 niezwykłych właściwości siemienia lnianego, które na pewno docenisz!
4.8 (96%) 5 votes

Siemię lniane służy ludzkości za pokarm już od około 6 tysięcy lat. Jest super jedzeniem i jest lepsze i tańsze od nasion chia. Jeśli zachwycają cię modne nasiona szałwii hiszpańskiej, to siemię powinno zachwycić cię tym bardziej, bo ma naprawdę niezwykłe właściwości odżywcze i zdrowotne. Jakie?

Naprawdę wszechstronne. Siemię lniane poprawia trawienie, oczyszcza skórę, obniża cholesterol, zmniejsza apetyt na słodycze, wyrównuje poziomy hormonów, zwalcza raka, wspomaga odchudzanie, jest genialnym i idealnym zamiennikiem dla modnych ostatnio nasion chia, ale to dopiero początek jego zalet!

Podstawowe informacje na temat siemienia lnianego

Siemię lniane to nic innego jak nasiona lnu. Mogą mieć ciemnobrązowy lub złotawy kolor. Są bardzo bogate w kwasy omega 3 (z lnu od wieków pozyskuje się olej), zawierają lignany, błonnik, białka, sporo witaminy B1 i B6 oraz minerały takie, jak mangan, magnez, fosfor, selen, żelazo, potas, miedź i cynk.

Jeśli interesujesz się zdrowym odżywianiem, pewnie wiesz, że ostatnio bardzo modne stały się nasiona chia – czyli nasiona szałwii hiszpańskiej. Ale czy wiesz, że nasiona lnu mają dokładnie takie same zastosowania jak chia? Z nich też można robić zawiesiny, dodawać do zielonych koktajli, nasycać organizm omega 3 i minerałami (niektórych z nich nasiona lnu mają więcej niż chia), a do tego siemię lniane jest kilkukrotnie tańsze od nasion szałwii. Po co więc przepłacać, skoro jedząc siemię, można zyskać to samo? No, ale wróćmy do zalet siemienia.

1. Dużo błonnika, mało węglowodanów, zero glutenu!

Nasiona lnu zawierają dużo błonnika, sporo tłuszczy (tych dobrych i niezbędnych, bo omega 3) i bardzo mało węglowodanów. Innymi słowy, siemię lniane praktycznie nie tuczy, ale jest wartościowe pod względem odżywczym i dostarcza ciału odpowiednich ilości błonnika.

To, co nadaje siemieniu niezwykłe wprost właściwości, jest tak naprawdę rodzajem śluzu, gumy, która rozpuszcza się w wodzie i wytwarza charakterystyczny kisiel, a w trakcie trawienia – wprost niesamowicie chroni żołądek i genialnie czyści jelita. Jeśli masz problemy z zaparciami albo twój stolec jest zbyt rzadki i nie tworzy jednolitej masy – siemię lniane jest dla ciebie, bo uwolni cię od twoich trawiennych problemów.

Siemię lniane nie zawiera glutenu, jeśli nie tolerujesz tej substancji to wiedz, że siemienia możesz używać zupełnie bezkarnie.

2. Zdrowa skóra, włosy i paznokcie, czyli siemię lniane m.in. na trądzik

Zamiast dodawać do koktajli lub musli nasiona chia – użyj siemienia lnianego. Dzięki temu zyskasz zdrowszą skórę, włosy i paznokcie. Siemię lniane zawiera więcej omega 3 niż chia i jest przede wszystkim wspaniałym źródłem kwasu tłuszczowego ALA oraz witaminy B. Oprócz poprawy ogólnej uzyskasz dodatkowo możliwość:

  • zmniejszenia objawów trądziku pospolitego i różowatego oraz wielu innych dermatoz (siemię i olej lniany są na tym polu niezastąpione,
  • nawilżysz oczy, dowiedziono bowiem, że już 3 kapsułki oleju lnianego dziennie poprawia ich stan u osób z zespołem suchego oka.

Zewnętrznie możesz też stosować „papkę” z siemienia jako maseczkę, a raz na jakiś czas użyj oleju lnianego zamiast mazideł (balsamów i kremów), zyskasz genialne nawilżenie i ochronę dla skóry.

3. Odchudzanie i lepsze efekty ćwiczeń siłowych

Siemię lniane jest źródłem błonnika i substancji śluzowych, które genialnie wprost oczyszczają jelita. Dodatkowo kwasy omega 3 zawarte w siemieniu poprawiają całą fizjologię z metabolizmem włącznie. W jednym z badań, którego wyniki opublikowano w Journal of Nutrition, wykazano, że siemię i orzechy włoskie znacząco wspomagają redukcję nadwagi. W innym badaniu (powołuje się na nie klinka Mayo, niestety nie potrafiłam go w tej chwili odnaleźć) stwierdzono natomiast, że olej lniany w kapsułkach (TAKICH >>> WYSTARCZY TRZY ) poprawia efektywność ćwiczeń siłowych i zwiększa wydolność organizmu.

Następnym razem przy okazji przyrządzania jakiegoś zdrowego odchudzającego smoothie sięgnij właśnie po siemię i orzechy.

Siemię możesz dodawać do ciastek (genialne są ciasteczka owsiane z siemieniem), do zup i wszelkich potraw jednogarnkowych czy nawet do sałatek.

4. Mniejszy cholesterol

Jeśli przejmujesz się poziomem cholesterolu (nie wszyscy muszą) to wiedz, że dzięki kwasom tłuszczowym omega 3 jego poziom we krwi ulegnie zmniejszeniu. Dodatkowo błonnik zawarty w siemieniu zablokuje wchłanianie części szkodliwych tłuszczy zawartych w innych pokarmach, a antyoksydacyjne właściwości siemienia ochronią cię przed postępującą degradacją naczyń krwionośnych.

5. Ochrona przed starzeniem i nowotworami

Lignany, które są zawarte w siemieniu lnianym i oleju z nasion lnu są związkami o silnym działaniu przeciwutleniającym – ochronią cię więc przed wolnymi rodnikami przyspieszającymi starzenie i powodującymi choroby. Więcej – lignany wpłyną na twoją gospodarkę hormonalną i uwolnią cię od bólu piersi oraz wielu dolegliwości okołomenopauzalnych.

No i wreszcie najważniejsze: i siemię lniane i olej lniany mają działanie przeciwnowotworowe. Swoje zalecenia dietetyczne oparła na nich znana niemiecka lekarka – doktor Budwig, która opracowała dietę przeciwnowotworową i leczyła nią pacjentów z dużymi sukcesami. Współczesna nauka już częściowo też potwierdza przeciwnowotworowe działanie oleju i siemienia lnianego, które w świetle badań okazują się bronią m.in. przed rakiem piersi i prostaty.

Jak jeść siemię lniane?

Samo w sobie nie jest może jakieś szczególnie atrakcyjne, ale ma raczej neutralny smak, który powinien świetnie komponować się z większością potraw. Tak jak pisałam, z powodzeniem możesz dodać je do własnych wypieków, przy czym, żeby siemię nie straciło kwasów omega, nie można poddawać go obróbce w temperaturze powyżej 158 stopni Celsjusza, a i działaniu tej temperatury może być poddawane do 3 godzin. Jedynie wtedy zachowa pełnię swoich właściwości.

I kolejna ważna uwaga: jeśli nie pogryziesz siemienia, to niewiele na nim skorzystasz, pełnię zdrowotnych właściwości wydobędziesz z niego dopiero po zmieleniu, bo jedynie w takiej postaci organizm „wyciągnie” z siemienia i przyswoi to, co jest mu niezbędne.

Kilka pomysłów na włączenie siemienia do diety:

  • użyj siemienia zamiast chia i dodaj do porannego smoothie 1 do 3 łyżeczek,
  • dodaj siemienia do musli – świetnie uzupełni jego wartość odżywczą,
  • zmiksuj siemię z jogurtem i odrobiną miodu a zyskasz zdrową, sycącą przekąskę,
  • zrób z siemienia kisiel lub pudding wykorzystaj przepisy na kisiele i puddingi z chia. Siemię jest równie dobre a może nawet lepsze!

Anita Jurkin

pozdrawiam :-)

5 myśli na temat “5 niezwykłych właściwości siemienia lnianego, które na pewno docenisz!

  • 28 sierpnia 2015 o 14:12
    Permalink

    kocham siemię lniane, zalewam wodą, częśc wypijam, a część tej galaretki co się utworzy używam na skórę i włosy, działa ideaaaalnie!

    Odpowiedz
    • 3 września 2015 o 13:03
      Permalink

      cześć, wczoraj wieczorem zrobiłam sobie właśnie taką maseczkę, mielone siemię zalane wodą, na twarz i audiobook na pół godziny, buzia po tym niesamowicie gładka, bardzo dobry pomysł!

      Odpowiedz
  • 26 sierpnia 2015 o 15:57
    Permalink

    codziennie piję siemię lniane zalane ciepławą wodą, odkąd to robię nie mam problemów z trawieniem, polecam bo to super produkt

    Odpowiedz
  • 3 sierpnia 2015 o 17:09
    Permalink

    siemię lniane doskonale wpływa na cerę, ja codziennie jem je z płatkami owsianymi i odkąd to robię mam naprawdę ładną cerę i dużo mocniejsze paznokcie!

    Odpowiedz
  • 29 lipca 2015 o 19:57
    Permalink

    hej, dzięki za przypomnienie o siemieniu, całkiem o nim zapomniałam 🙂 a to rzeczywiście lepsze od chia!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

forty six − forty one =